Belka
Piątek, 19 Grudnia 2025   imieniny: Dariusz, Urban, Gabriela
Rejestracja Witaj: Gościu, Zaloguj się
 
Belka
 
 

Bitwa Regionów

Data publikacji: 2019-03-21, Data modyfikacji: 2019-03-22
A A AWydrukDrukuj  
 
KOWR czeka na zgłoszenia do „Bitwy Regionów” Przed nami kolejna edycja konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów” dla Kół Gospodyń Wiejskich. Organizatorem wydarzenia jest Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, a patronat nad konkursem objęło Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Celem przedsięwzięcia jest promowanie regionalnych potraw przygotowanych z polskich produktów. Na zgłoszenia czekamy do 31 marca br. Bitwa Regionów to ogólnopolski konkurs, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Jak podkreślił Minister Rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski, to właśnie członkinie Kół Gospodyń Wiejskich są prawdziwymi ambasadorkami kulinarnych tradycji regionów. Któż lepiej i z większą pasją od Pań potrafi czerpać z bogactwa folkloru, sięgać po dawne receptury i odnajdywać zapomniane smaki? W „Bitwie Regionów” mogą brać udział drużyny składające się z maksymalnie trzech osób. Konkurs jest przeprowadzany w trzech etapach. Pierwszy to weryfikacja zgłoszeń w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa. Drugi – przygotowanie potrawy przez zakwalifikowane zespoły podczas kulinarnego wydarzenia w każdym z województw. Zespół, który otrzyma największą liczbę punktów, przechodzi do finału. Najlepsze drużyny z całego kraju spotkają się we wrześniu br. podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu. Zgłoszenia do udziału w konkursie można wysyłać za pomocą formularza umieszczonego na stronie www.bitwaregionow.pl. We wniosku należy podać nazwę Koła Gospodyń Wiejskich i dane korespondencyjne, a także listę kulinarnych osiągnięć oraz nazwę potrawy konkursowej z przepisem i opisem. Warunkiem udziału w „Bitwie Regionów” jest zgłoszenie tylko jednego dania. Zamieszczenie zdjęcia potrawy nie jest obowiązkowe. Na zwycięzców półfinałów i finałów czekają atrakcyjne nagrody. Zapraszamy do prezentowania różnorodności tradycji kulinarnych regionów. Wspólnie pokażmy, jak „Polska smakuje”.

Pełna treść wiadomości na: brody.pl/?p=6100
brody.pl, Źródło artykułu: brody.pl
 
Komentarze
Brak komentarzy, Twój może być pierwszy!
Autor:
Kod z obrazka:
Puste pole z komentarzem
Puste pole z podpisem
Wyszukaj
 
Kreska
Dodaj artykuł
 




Brak sond
 
Newsletter
Bądź na bieżąco z nadchodzącymi imprezami. Zapisz się na bezpłatny newsletter.
 
 

Powiat żarski - powiat w południowo-zachodniej części województwa lubuskiego z siedzibą w Żarach. W skład powiatu wchodzą gminy: Łęknica, Żary, Jasień, Lubsko, Brody, Lipinki Łużyckie, Przewóz, Trzebiel i Tuplice, zajmując powierzchnię 1394 km2.

51% powierzchni powiatu żarskiego zajmują lasy czyniąc go tym samym jednym z najbardziej lesistych powiatów województwa lubuskiego. Ponad 35% powierzchni zajmują użytki rolne, przez co rolnictwo (obok przemysłu) stanowi podstawowy dział tutejszej gospodarki.

Na terenie powiatu żarskiego działają między innymi firmy: Kronopol, Relpol, Pol-Orsa, MK Kominy, Hart SM, Sekurit Saint Gobain, PKS SA, Probet-Dasag, Hydrobiel czy Spomasz.

Przez powiat przebiega droga o znaczeniu międzynarodowym: Wrocław–Forst–Berlin, oraz drogi krajowe: DK 12, DK 18 i DK 27.

 

Zgłoś uwagi - uzupełnij wszystkie pola